Fluiten

Scheidsrechtersschema najaar 2024 (op datum 📅)
Scheidsrechtersschema najaar 2024 (op team 🧑🏾‍🤝‍🧑🏼)

In deze PDF’s vind je welke wedstrijden er gefloten moeten worden door jouw team. Let goed op of je bent ingedeeld om te tellen of begeleiden, dit staat in een andere kolom. Teams bepalen onderling wie wanneer fluit.

Let op: bekerwedstrijden staan niet in dit schema, omdat ze vaak pas na aanvang van het seizoen worden gepland. Doe je mee met de beker, dan ben je zelf verantwoordelijk om een scheidsrechter te vragen.  

Ruilen
Mocht je willen ruilen van fluitbeurt, dan kan dat uiteraard, maar regel dat onderling. Hiervoor kun je de mailadressen van de teams gebruiken (bijv. dames1@kvavolleybal.nl of heren1@kvavolleybal.nl). Dit is geen taak voor de scheidsrechterscoördinator. Het blijft de verantwoordelijkheid van het ingedeelde team dat er een scheidsrechter aanwezig is.

Verplaatste wedstrijden
Verplaats je een wedstrijd? Zorg dan je scheidsrechter op de hoogte is! Als jouw team een wedstrijd verplaatst, ben je verantwoordelijk voor informeren van het ingedeelde team en het mogelijk regelen van een nieuwe scheidsrechter. De fluitbeurt van deze wedstrijd blijft in principe bij het ingedeelde team. Houd dus goed onderling contact over de nieuwe datum.

Licenties

Zorg dat je over de juiste licentie beschikt! De Nevobo hanteert een boetebeleid voor als een scheidsrechter niet komt opdagen of niet over de juiste licentie beschikt. We hanteren bij KVA de volgende richtlijnen voor licenties.

Iedereen die competitie speelt, maakt de online spelregeltoets

Voordat je mag fluiten moet je (eenmalig) de spelregeltoets gemaakt hebben. Deze toets kun je op elk moment doen en zorgt ervoor dat je de basisregels kent. Je bent vervolgens automatisch bevoegd om 3e t/m 6e klasse te fluiten. 

Iedereen die 1e, 2e of 3e klasse speelt, neemt deel aan de vaardigheidstraining

De training hiervoor duurt ongeveer 1,5 uur en wordt een paar keer per jaar georganiseerd op thuisspeeldagen of trainingsavonden. Na de training ben je bevoegd om in de 1e en 2e klasse te fluiten, maar de training helpt vooral ook om je wat zekerder te voelen tijdens het fluiten. Dus ook als je lagere niveaus fluit komt het handig van pas. 

Dames 1 en 2 en Heren 1 en 2 spelen 1e of 2e klasse. Als je deze teams fluit, moet je dus een VT4-licentie hebben. Mocht je niet zeker weten of je deze hebt, vraag dit dan aan de scheidsrechterscoördinator.

Jeugdteam begeleiden
Als je een jeugdteam moet begeleiden, hoef je zelf niet te fluiten, maar begeleid je hen vanaf de zijlijn. Neem eventueel pen en papier mee zodat je mee kan schrijven, en geef tussendoor wat tips als dat nodig is. Maak voor de wedstrijd contact met het jeugdlid, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Het is dus de bedoeling dat het een leermoment wordt, zodat ze leren hoe fluiten werkt.

Digitaal Wedstrijd Formulier
Verder wordt dit jaar weer met het DWF gewerkt. Je logt in met je Nevobo account op https://dwf.nevobo.nl en klikt daar op de wedstrijd die je moet fluiten. Zorg dus dat je, voor je gaat fluiten, een account hebt aangemaakt. Als je nog niet bekend bent met het DWF, klik op het kopje ‘Demo’ op bovenstaande website. 

Voor vragen, mail naar scheidsrechterscoördinator@kvavolleybal.nl.

Translate »